ponedeljek, 16. september 2013

Ballenberg

Lansko leto v mesecu avgustu sem se potepala po Švici. Kako je bilo v hribih, sem že opisala. Poleg same narave, me je v bližini Interlakna očaral tudi Ballenberg - muzej na prostem. 

Midva sva se v muzej odpravila dokaj zgodaj dopoldan. Planirala sva ogled kakšni dve-tri ure, preostali del dneva pa sva nameravala izkoristiti za ogled Thuna na drugem koncu Thunskega jezera. Ko sva vstopila v muzej, nama je kmalu postal jasno, da drugi del plana v tem dnevu ne bo izvedljiv. V Ballenbergu sva preživela skoraj 8 ur, pa še to sva bila na koncu pošteno zmatrana in sva nekaj hiš le na hitro preletela. 

In kaj si lahko sploh ogledamo v Ballenbergu? V Ballenbergu so zbrane tipične hiše s cele Švice. To so hiše, ki so bile na prvotnem mestu razstavljene in prenešene v muzej, kjer so jih ponovno sestavili ter obnovili, kjer je bilo to potrebno. V muzeju se nahaja več kot 100 objektov, razvrščenih po pokrajinah. Za prevoz družinske hiše in kantona Ticino so potrebovali 14 kamionov in to le za kamniti del hiše.

Tu najdemo vse: od kovačije, lekarne, šole, frizerski salon, žago, vrvarno, sirarno, tkalnico, čevljarsko delavnico... ni da ni.

















V muzeju se pasejo krave, koze, ovce, imajo prašičke, kure, zajce, kokoši, čebele. Pridelujejo bio zelenjavo ter bio mesne izdelke. Imajo seveda tudi trgovinice, kjer je možno vse to kupiti. Vendar tudi trgovinice niso moderne, temveč je vse v njihovem tipičnem stilu, tako da tudi takšni objekti ne motijo. 


Tam sem kupila tudi semena dveh vrst paradižnikov ter eno vrsto paprike. Paprika se mi zdi še posebno zanimiva in je tudi presenetljivo dobro obrodila.


Švica je res čudovita dežela. Verjetno je nam (vsaj meni) blizu zaradi neokrnjene narave, gora in jezer. Še po enem letu spomini niso zbledeli in z veseljem se spominjam tistega tedna, ki sva ga preživela na potepanju po Švici. Torej, če se znajdete v Švici, muzeja Ballenberg nikakor ne gre zamuditi. In seveda, za ogled si vzemite cel dan.






7 komentarjev:

  1. Po fotografijah sodeč, je ta muzej nadvse zanimiv. Meni so tokrat padli v oči razni kosi pohištva, ki bi jih imela (malce predelane in prebarvane) v svoji ustvarjalni sobi :)
    Hvala za fotoreportažo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, da si delila z nami svoje potepanje po Švici, ki je tudi mene prevzela lansko leto, ko sem jo obiskala. V muzeju nisem bila, žal, ker mi je zelo zanimivo kar si prikazala, saj sem ljubiteljica vsega kar je zapisala tudi Helena, pa seveda bi tudi sama segla po kakšnih semenih, saj je tudi vrtnarjenje moj hobi. Super reportaža.

    OdgovoriIzbriši
  3. Videti je prav zanimivo in nostalgično. Lepo.

    OdgovoriIzbriši
  4. To bi pa bilo nekaj zame! Koliko zanimivih hiš in stvari! Super, da si nam pokazala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je le peščica slik. Meni je po 3 urah zmanjkalo baterije. Še dobro, da sva imela 2 fotoaparata. Jaz bi se kar preselila tja, tako mi je bilo všeč ;)

      Izbriši
  5. Čudovite sličice in zgleda da je res vredno ogleda. lp

    OdgovoriIzbriši