petek, 3. oktober 2014

Islandija - 4.del

Se mi zdi, da je bil četrti dan potovanja prvi od tistih redkih dni, ki so bili povsem brez dežja, kar se nam je v tistem trenutku zdelo že skoraj nemogoče. To poletje je bilo na Islandiji, tako kot pri nas, mnogo bolj deževno kot običajno. Zaradi obilice dežja je pot, ki smo jo prevozili prejšnji dan potekala po zahodni strani otoka, namesto da bi se peljali čez celino, kjer poteka makadamska cesta. Ta je bila namreč preveč razmočena in razrita in so nam pot po njej odsvetovali, obstajala je tudi možnost, da jo povsem zaprejo. Tudi naš avtobus za takšno pot ni bil primeren, saj smo imeli navaden avtobus za 50 oseb in ne tisti specialni z off road gumami in višjim podvozjem.

Kakor koli, četrti dan smo se iz Akureyrija odpravili dvema mogočnima slapovoma naproti. 

Prvi slap, ki smo ga obiskali, se imenuje Godafoss - božji slap. V letu 1000 je na Islandiji prišlo do prevzema krščanske vere in takrat naj bi njihov vodja v slap pometal kipce bogov, ki so jih do takrat častili na Islandiji.



Kot sem že v prejšnjem delu omenila, smo na Islandiji našli brezovčke, vendar toliko na kupu, kot jih je bilo tukaj, jih nisem videla še nikoli. V 10-ih minutah smo nabrali celo škatlo gob. Če bi jih imeli kam dati, bi jih nabrali še več.


Od Godafossa nas je pot vodila proti naslednjemu slapu, ki očitno ni ravno pogost v turističnih programih, kot je Godafoss, kjer se je trlo turistov, saj smo bili pri slapu Aldeyjarfoss praktično sami. Do tja namreč vodi, sicer lepo urejena, makadamska cesta, na koncu pa se je potrebno še nekaj malega sprehoditi. Sprehod v čudovito sončnem vremenu je bil prav blagodejen.


Na poti do slapa smo občudovali tudi strugo ter tipično ledeniško barvo reke


Slap Aldeyjarfoss obdajajo skale, tako imenovani bazaltni heksagoni. Do takšne oblike pride, ko se lava zelo hitro ohlaja.



Na tej čudoviti razgledni točki smo si privoščili malico, potem pa se počasi vrnili proti avtobusu ter se odpeljali nazaj v Akureyri, kjer smo si zvečer ogledali še botanični vrt.


V Akureyriju pa je še ena posebnost, ki  je ni nikjer drugje na Islandiji, prav tako pa ne verjamem, da je še kje drugje na svetu - to so semaforji, kjer je rdeča luč v obliki srčka.



4 komentarji:

  1. Kar preselila sem se tja s tabo
    hvala za te opise
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasne fotografije si nam pokazala. Semafor s srčkom je pa super pogruntavščina. :-))

    OdgovoriIzbriši
  3. Maja..res zelo lepa dežela in krasen potopis ;)
    Lep vikend ti želim, Jana

    OdgovoriIzbriši
  4. Gobice - ste imeli dobro večerjo :)
    Lučke na semaforju v obliki srčkov so dobra popestritev prometa.
    Lep in prijeten vikend!

    OdgovoriIzbriši