petek, 4. marec 2011

Portugalska - 1. del

Razlog v moji odsotnosti z bloga tiči v potepanju po Portugalski in kasneje tudi po čudovitem otoku Madeira.

Naše potovanje smo začeli s poletom z beneškega letališča. V letalu vedno rada opazujem pokrajino pod nami. V misli si prikličem zemljevid ter ugibam, kje smo in kaj se vidi.

Beneška laguna
    

Kljub slabši napovedi nam je na lizbonskem letališču dobrodošlico izreklo sonce. Takoj po prevzemu prtljage smo se s fensi šmensi avtobusom (usnjeni sedeži, avtomatski menjalnik, video nadzor dogajanja za avtobusom) odpravili na ogled.

Odkrivanje Portugalske smo pričeli tam, kjer so pred stoletji svoja popotovanja pričeli veliki svetovni osvajalci - pri Belémskem stolpu. Belémski stolp, ki je bil zgrajen v 16. st. je v tistem času služil kot začetna navigacijska točka za vse pomorščake, ki so se z reke Tejo podajali na odprto morje. V takratnih časih je stolp kraljeval sredi reke, zaradi potresa v 18. st., ki je spremenil tok reke, pa je sedaj povezan s kopnim.




Nedaleč stran so leta 1960 ob 500. obletnici smrti Henrika Pomorščaka postavili Spomenik odkritjem. Spomenik je postavljen v spomin in slavo vsem, ki so pripomogli k portugalskim odkritjem. Največ zaslug pri tem je imel ravno Henrik Pomorščak, ki pa v resnici ni bil tisti, ki bi se podajal na pot, temveč je s svojim mecenstvom to omogočal ostalim pogumnim možem. Na spomeniku poleg njega najdemo tudi Vasca da Gamo, Magellana, pesnika Camoesa ter druge.












Na drugi strani avenije se razprostira samostan Sv. Jerónima s cerkvijo. Na žalost nam je samostan pred nosom zaprl svoja vrata, tako da smo si lahko ogledali le cerkev. V njej so grobnice portugalskih kraljev, poleg njih pa tudi slavni Vasco da Gama in pesnik Camoes, ki bi ga Slovenci lahko primerjali z našim Prešernom. Samostan in cerkev sta zgrajena v manuelinskem slogu (imenovan po kralju Manuelu I), ki je v arhitekturo prenesel veliko morskih detajlov.



Camoes

Vasco da Gama




5 komentarjev:

  1. Woow...bila si u Portugalu, divno moram priznati da ti zavidim:)
    Meni je velika želja otići tamo i uživati u svim ljepotama koje pruža ta divna i zanimljiva zemlja.
    Odlična reportaža i fotografije, hvala ti puno,uživala sam.
    Pusa i lijep vikend.

    OdgovoriIzbriši
  2. O, na potepu si bila :) Fino. Zdaj boš pa spomine in fotke delila z nami, a ne? Kar je tudi fino :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super za tole potovanje in fajn, da tudi nas malo seznanjaš in bomo lahko košček tvojega potovanja začutili tudi na blogu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sem te res pogrešala.
    Odlično si izbrala in prav vesela sem, da nas boš sedaj v sliki in besedi popeljala po Portugalski. Lp

    OdgovoriIzbriši
  5. Sedaj si mi obudila spomine na Portugalsko. Sigurno ste/si zelo uživala. Jaz sem bila tam septembra in res jo pogrešam. Upam, da si poskusila znani Pasteis de Belem :) Lp

    OdgovoriIzbriši